Novi Sad
04.09.2024.
10:24 > 10:25
Povećana koncentracija polena u vazduhu oseća se i početkom ovog septembra. Najviše se oseti polen ambrozije, što se očekuje i narednih nedelja.
  • Lola

    11.09.2024 09:13
    Ambroziju čupati iz korena.
    Nema gde je nema.
    Niko je ne uklanja,retko gde pokose ali džaba, nema vajde.
    Glavni put kroz Sr.Karlovce obrastao visokom ambrozijom.
    Sramota.
  • Imre

    04.09.2024 21:05
    Ambrozia nije postojala u Backoj,nigde nije zabelezena ta vrsta u mnogim radovima na ispitivanju dejstva herbicida na postojece korove u usevima.Ona se masovno pojavila u sirem reonu podunavlja od Bezdana do B.Palanke 1989 god.Pojava je zabelezena u atarskim usevima,seoskim bastama,dvoristima i ulicnim povrsinama.Nije dosla sa semenskom robom iz Hrvatske gde je njezino staniste od davnina.Dok su Sombor,Apatin i Odzaci vodili borbu protiv nje u B.Topoli,Subotici i Senti nije je bilo,ali se sredinom devedesetih i tamo pojavila.
    Naj vecu populaciju stice u vreme sankcija Srbiji,prinosi polj.useva su tih godina prepolovljeni.I gle cuda posle sankcija pojavljuju se herbicidi koji unistavaju Ambroziju u nekim kulturama.
    Nastavak sledi
  • NN

    04.09.2024 15:56
    Imunitet
    @ Nista ne kosta
    Savetujem Vam da ne delite ovakve savete. Prvo, štetni su, a drugo, još može neko i da posluša, mada sumnjam. To bar svi znaju, koliko je štetno izlaganje prejakom suncu, kakvo jačanje imuniteta. Pored ambrozije, može se dobiti sunčanica ili nova alergija.
    Ovaj Vaš savet ne samo da je neinteligentan, on je štetan i nesavesno je deliti takve savete! Kako se samo usuđujete da to činite?
  • Željko

    04.09.2024 15:36
    kamenica
    Pokupili šine sa pruge Beočin-Petrovaradin,i niko se više nije pojavio.Ambrozija preko 1,5 met.Bar jednom da su bar očistili i prskali komarce
  • Neša

    04.09.2024 13:08
    Ima način, ali…
    Postoji način kojibse ogleda u redovnom uništavanju ambrozije koja je ubedljivo najjači alergen od ponenutih, čak i zakonska obaveza uklanjanja, ali pre svega gradsko zelenilo ne radi ništa po tom pitanju, kao ni komunalna inspekcija koja bi trebala opminjati, pa zatim kažnjavati vlasnike parcela gde nije uklonjena ambrozija. Evo na jednom placu prema Rumenci iz pravca NS plantaža ambrozije. Njen polen se širi kilometrima, tako da je neophodno ne samo u gradu, već i u okolini uništavati sistemski ovaj korov. Ali, pre svih institucija svako bi trebao da krene od sebe i da svoj doprinos, a tu je potrebna empatija, koja se nazalost izgubila među našim sugrađanima
  • Konjadin

    04.09.2024 12:34
    Jel' ima negde mapa ambrozije? Pre je redovno objavljivana. Ne razumem odakle više toliko te biljke, kada su sva strnjišta po gradu satrta ili kultivisana.
  • Nista ne kosta

    04.09.2024 11:59
    Suncajte se kratko po najjacem suncu ali samo kratko maximalno pola sata.

    To prija imunitetu i bice manje problema sa alergijama.
  • Blago nama

    04.09.2024 10:51
    Zatvorite se i nije neki savet... kako to da urade ljudi koji rade, deca krenula u skolu... gluposti... inicijalno dok mi je sluznica nosa bila u losem stanju, doktorica mi ne dala nasonex sprej, kortikosteroid koji mi je jako pomogao...jesti pravu hranu izbaciti industrijsku... ali ono sto svi zaborave jeste JACANJE IMUNITETA... zdrava ishrana sa sto manje industrijske hrane... meni je pomoglo izbacivanje glutena na jedan duzi period... sad ga opet umereno jedem... Ulne crnog kima je jako dobro, koenzim Q10 mi je takodje pomogao... ima sigurno jos nacina, treba samo naci sta kome odgovara... ja sam pre 20 godina jedva prezivljavala od juna do kraja septembra... sad jedva imam simptome u najgorem delu godine, a izlazim napolje i ne razmisljam o tome
  • Laloš

    04.09.2024 10:44
    Koliko osetim od jutros je povećana količina i dima od plastike sa deponije.
  • Tarot

    04.09.2024 10:41
    Ubi me ambrozija ne mogu da disem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna